Nová rocková opera Daniela Landy vás probudí

Klíč králůSlavnostní premiéra Klíče králů proběhne už 10. října tohoto roku v Divadle Broadway. Dílo, ve kterém vše začíná vyschnutím jediného pramene vody, bude mít hvězdné obsazení.  Na divadelních prknech se nám předvedou tváře jako Petr Kolář, Josef Vojtek, Bohuš Matuš nebo Radim Schwab.


Autor hudby, libreta a textů Daniel Landa chce opět hnout svědomím národa. Jeho nová tvorba si vzala za cíl probudit, motivovat, změnit a provokovat ty, co žijou v komerční hypnóze spokojenosti. Přichází s dílem, které symbolizuje cestu hledání a touhu po naplnění.

Celý motiv opery vychází z prvotní akce manželů Landových, kdy se rozhodli udělat smysluplnou věc a zachránit Vyšehradskou studnu, která už dlouhá léta neteče. Ačkoliv se okamžitě dali do práce, jejich zájem nebyl zcela vítaný. Namísto podpory a nadšení ze strany magistrátu, památkářů a dalších se jim dostalo pouze výčtu podmínek a námitek. Přestože se studnu zprovoznit nepodařilo, stala se jakýmsi symbolem celé akce. A právě zde se konala trochu netradiční tisková konference.

Klíč králůÚvodní slovo převzal Radim Schwab: „V poslední době si pod pojmem muzikál můžeme představit opravdu cokoliv. Ještě za mých studií na Janáčkově akademii profesor definoval muzikál jako divadlo, které zpívá, mluví a tančí. Ještě před rokem jsem slyšel další názor, že muzikál je činohra, kde dochází k naprosto nevhodným a neopakovatelným záchvatům zpěvu a tance. Proto bychom byli rádi, kdyby se o tomto projektu mluvilo jako o rockové opeře nikoli o muzikálu.“  

Dalším hlavním prvkem je klíč odrážející se už v názvu. Symbol, který vše odemyká a otevírá, představuje hledání hodnotného a naplněného života. Základní myšlenka, neuzavírat se před problémy, prostupuje celým představením. Rocková opera je pokračováním smysluplné akce,  která by vás neměla nechat usnout na vavřínech. Bude vás burcovat a nenechá vás nečinnými. „Chtěli bychom, aby si z toho lidé něco odnesli a přemýšleli o tom,“ doufá Radim Schwab a další.

Klíč králůJeden z důležitých momentů v projektu je voda. Ve Městě středů vyschne pramen, což rozpoutá chaos a nespokojenost obyvatelstva Lidí, Elfů, Upírů, Ušounů a Zombíků. Je povolána ztrouchnivělá Rada králů, která je překvapena, že musí vůbec něco řešit. Pomocí kouzel a čar se věci dají do pohybu a nastává boj o čas.

Celá choreografie byla svěřena do rukou světoznámého choreografa a muzikálového herce Steva Josephsona. Ten je jeden z nejbližších spolupracovníků Ray Bradburyho. O režii se postará Mirjam Landa. Své převleky předvede kostýmní výtvarník Roman Šolc.

Představení Klíč králů bude doprovázeno anglickými titulky, aby nebyl nikdo ochuzen. Vstupenky jsou k dostání již dnes přímo na pokladně Divadla Broadway nebo v prodejních sítích Ticketpro, Ticketportal a Agentuře Ticketart. Pro větší komfort zajišťuje Divadlo Broadway také zasílání objednaných vstupenek na dobírku přímo do domu.

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání