Tři mušketýři jsou zpět na jevišti Divadla Broadway

Tři mušketýřiJedná se již o třetí uvedení muzikálu Tři mušketýři. Představení prošlo od svého prvního uvedení minimálními změnami, a tak jestli si jen chcete oživit paměť, nebo jste ještě neměli příležitost tento muzikál vidět, máte jedinečnou šanci. Dobové kostýmy a pěkné pěvecké výkony vás vtáhnou do děje.


Příběh velkého přátelství, lásky, věrnosti, ale i podlých vražd a intrik - to vše nabízí Tři mušketýři. Odehrávají se v době vlády Ludvíka XIII., který se více než o panování zajímal o hony a plesy a pevnou ruku nad státem tehdy držel kardinál Richelieu. Manželka Ludvíka XIII., královna Anna, je tajně zamilovaná do vévody z Buckinghamu. Tomu se podaří Annu v Paříži nepozorovaně navštívit a ona mu jako důkaz lásky věnuje své šperky. Tím však spouští nečekaný slet událostí. Král Anně nařídí, aby si zmiňované šperky vzala na ples, který chce pořádat a je nekompromisní. D´Artagnan se spolu s mušketýry vydává na cestu do Anglie, aby onen blyštivý poklad přivezli zpět. V cestě mu však stojí kardinál, jeho garda i Mylady.

Tři mušketýřiMuzikál Tři mušketýři z pera Michala Davida má jistě mnoho kladů i záporů. K vytknutí vybízí příliš mnoho pokusů nahradit kulisy promítáním. Zachování původních projekcí a míchání s novými vedlo jen k tomu, že běžný divák brzy pozná, co je staré a co nové, odráží se to především v kvalitě záznamu. A troufám si tvrdit, že platící divák profesionálního muzikálu si zaslouží projekci, jejíž obraz nebude složen z kostiček. Kombinace animovaných záběrů spolu s hranými také nebyla nejšťastnější volbou.

Jistě potěším diváky, kteří si oblíbili minulou verzi muzikálu, informací, že píseň „Volba má“, která zazní v druhé polovině představení, zůstala i ve třetím nastudování zachována. Všeobecně se kromě změn v projekcích muzikál drží pořád ve stejném zpracování.

Ani obsazení neprošlo změnami. V jednom z prvních představení, které se odehrálo v pátek 25. května, jsme měli možnost vidět výborné výkony Alana Bastiena, Tomáše Trapla, Zdenky Trvalcové a Radky Fišarové, které jsou již od prvního uvedení stále stejně báječné. Po tolika letech Vás však napadne, že by snad mohlo dojít alespoň k nepatrnému posunu někam dál, aby divák netrpěl pocitem, že vidí stále stejné vystoupení jako tenkrát.

Tři mušketýřiNaopak Petr Kolář v roli Athose zářil. Jeho výkon byl procítěný a čistý, nemám nejmenších výhrad. Nakonec bych ráda pozvedla výkon Juraje Bernátha v roli Plancheta. Tato role velmi napomáhá tomu, aby to herec s vtipností přeháněl. Viděla jsem spoustu alternací, které se do té míry nevkusu už bohužel dostaly. Pan Bernáth mezi ně však nepatřil, jen tak dál. Zbytek hereckého obsazení podal v pátek standardní výkon, který mě ničím nepřekvapil. Jak v nedostatcích, tak i ve výkonech.

Závěrem bych se chtěla zmínit na téma, jestli je vhodné brát na toto představení malé děti. Povšimla jsem si totiž, že zrovna u tohoto muzikálu se jedná docela o trend. Ráda bych všechny rodiče upozornila, že v muzikálech se vraždí a „projevuje“ láska. Pokud se tedy rozhodnete vzít svou malou ratolest s sebou, obrňte se trpělivostí. Přesto, že by se Tři mušketýři dali prezentovat jako pohádka, tak se o ni nejedná. Na druhou stranu pokud už chcete vyrazit s celou rodinou, neznám lepší volbu. Nejprve však děťátku vysvětlete, co je kupříkladu glejt a jiné dobové termíny. Dětské hlásky jsou sice příjemné, ale během představení mohou ostatní diváky vyrušovat.

 

 


Text: Kristýna Jirásková
Foto: Divadlo Broadway





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání